Menja se lista beneficiranih zanimanja

Bez autora
Apr 03 2012

Spisak radnika sa beneficiranim radnim stažom biće izmenjen do kraja godine. Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje će uraditi reviziju čak 286 radnih mesta kako bi se uverio u opravdanost pojedinih beneficija. A istovremeno će u obzir uzeti i zahteve NIS "Naftagasa" i JKP "Gradska čistoća" da se delu zaposlenih iz ovih preduzeća uvedu nove beneficije pri računanju staža. Fond PIO će, prema planu za ovu godinu, uraditi reviziju u crnoj i obojenoj metalurgiji. Na ukupno 286 radnih mesta će se ponovno ocenjivati uslovi rada, a samim tim i potreba da se na tim poslovima staž računa sa uvećanim trajanjem. Ovakve kontrole redovna su praksa jer su danas mnogi poslovi manje rizični nego što su bili u vreme pravljenja liste povlašćenih. Tako je prvi spisak beneficiranih zanimanja ispisan još pedesetih godina, pa su njegove korekcije neophodne.

Menja se lista beneficiranih zanimanjaSoisak radnika sa beneficiranim radnim stažom biće izmenjen do kraja godine. Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje će uraditi reviziju čak 286 radnih mesta kako bi se uverio u opravdanost pojedinih beneficija.

A istovremeno će u obzir uzeti i zahteve NIS "Naftagasa" i JKP "Gradska čistoća" da se delu zaposlenih iz ovih preduzeća uvedu nove beneficije pri računanju staža.

- Fond PIO će, prema planu za ovu godinu, uraditi reviziju u crnoj i obojenoj metalurgiji - najavljuje Miloš Labudović, koordinator za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem u Fondu PIO.

- Na ukupno 286 radnih mesta će se ponovno ocenjivati uslovi rada, a samim tim i potreba da se na tim poslovima staž računa sa uvećanim trajanjem.

U Fondu PIO objašnjavaju da su ovakve kontrole redovna praksa jer su danas mnogi poslovi manje rizični nego što su bili u vreme pravljenja liste povlašćenih. Tako je prvi spisak beneficiranih zanimanja ispisan još pedesetih godina, pa su njegove korekcije neophodne. S druge strane, povišene vibracije i buka na radnom mestu, postojanje štetnih materija, značajno povećanje obima proizvodnje, opasnost od požara i eksploziva, psihofizičko ili emocionalno pražnjenje i rad koji je ograničen godinama života mogu da budu razlozi za uvođenje beneficija.

Sindikalci, međutim, na redukciju spiskova u crnoj i obojenoj metalurgiji ne gledaju ni najmanje blagonaklono. Po rečima Zorana Vujovića, predsednika Samostalnog sindikata metalaca, država na ovaj način pokušava da smanji troškove preko leđa radnika jer se za doprinose na obaveznih 22 odsto od bruto zarade, dodaje još 3,7 odsto za dva meseca beneficija, 5,5 odsto za tri meseca, 7,3 odsto za četiri i 11 odsto za šest meseci.

- Potpuno je nelogično da se češljaju zanimanja u ovim delatnostima jer se uslovi rada nisu nimalo poboljšali - ocenjuje Zoran Vujović iz Samostalnog sindikata metalaca.

- Od 15.000 zaposlenih njih oko 20 odsto ima beneficirani radni staž, ali to nisu radnici po kancelarijama, već livci, rudari, topioničari, radnici na presama koje zimi emituju temperaturu iznad 40 stepeni...

Svi su oni izloženi opasnim hemijskim materijama, rade u podzemnoj eksploataciji ili po kopovima i sasvim je besmisleno da se njihove beneficije uopšte uzimaju u razmatranje.

Konačnu reč će, ipak, dati posebna komisija Fonda PIO, koja će odluku doneti u zavisnosti od preporuka stručnjaka sa terena.

Opasno i u kancelariji

Međunarodni monetarni fond je u nekoliko navrata ukazivao na preširoku listu povlašćenih zanimanja. Najviše primedbi je bilo na to što u sektorima koji imaju pravo na beneficirani radni staž, pored zaposlenih na rizičnim poslovima, povlastice dobijaju i administrativni radnici koji obavljaju iste poslove kao i njihove kolege u drugim sektorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik